Klimatberäkning – så gör du

Förberedelse

När du komponerar din eventmat kan du använda WWF:s matkalkylator, för att se hur olika typer av ingredienser påverkar rättens växthusgasutsläpp. Detta verktyg är inte så detaljerat, men gör det enkelt att snabbt jämföra produktkategorier.

När du har din meny färdig, ta reda på ingredienserna i den mat du ska servera. Caterar du, be cateraren om ingredienser och mängder. Gör du egen mat, t ex smörgåsar, gör du en egen uppskattning av mängden av varje ingrediens per portion. Gör en så exakt uppskattning du kan.

livsmedelsinfo.nu kan du hitta massor av bra information, som förenklar detta arbete, t ex hur mycket en avokado normalt väger.

När du har din meny och ingredienslista färdig, gör du den detaljerade klimatberäkningen i verktyget CarbonAte.

I verktyget CarbonAte

Om du registrerat ett konto här på smartklimatmat.se har du också fått ett fått ett konto på carbonate.carboncloud.io. Du ska ha fått ett mejl med inloggningsuppgifter. Har du inte fått det? Kolla i skräpkorgen först, kontakta sedan support@carbonate.io.

Kom igång

 1. Logga in på CarbonAte, med de inloggningsuppgifter du fått via e-post.
 2. Du kan välja språk för gränssnittet längst nere i den grå vänstermenyn, antingen svenska (se) eller engelska (eng). Dessa instruktioner utgår från att du har valt svenska här.

Skapa menyer

Gå in under ”Menyplanering” i vänstermenyn. Skapa en meny för vart och ett av dina registrerade event (om du har samma meny på flera event behöver du bara skapa en meny för detta).

Skapa rätter

Klicka på en meny och tryck på +-symbolen för att lägga till en rätt i menyn. Namnge rätten och tryck ”Spara”. Upprepa för varje rätt (om flera) samt för varje dryck du bjuder på.

Klimatberäkna rätter

När du skapat en rätt eller väljer ”redigera” i menyn (tre vertikala punkter till höger) för en redan skapad rätt i menyvyn, ser du följande vy (tom, om du inte lagt till något):

 1. Allergiinformation
  • Ange allergiinformation genom att klicka på allergisymbolerna överst
 2. Antal portioner
  • OBS! Antal portioner ska vara 1. Ändra inte detta värde.
 3. Lägg till ingredienser genom att trycka på +-symbolen
  • Om du inte hittar din ingrediens i sökträdet kan du söka på ingrediensens namn högst uppe i listan av ingredienser
   Carbonate 2
  • Ange mängd per portion av varje ingrediens/dryck. Observera att du kan välja enhet mellan vikt och ibland styck eller liter
   Carbonate 3
   Carbonate 4
  • Om du har ovanliga ingredienser, som inte finns med i listan, använd istället en liknande ingrediens
  • Upprepa tills du lagt till alla ingredienser för en rätt (eller den aktuella drycken)

Skriv ut menyer

När du skapat och klimatberäknat alla rätter och all dryck till varje meny kan du skriva ut menyn och använda den på ditt event. När du står i menyvyn är det bara att trycka på den lilla skrivarsymbolen uppe till höger.

Du kan också få en snyggare, laninerad, meny till ditt event på plats i Almedalen genom att kontakta support@carbonate.io.

Hämta värden till smartklimatmat.se

För varje meny:

 • Kopiera snittvärdet för utsläpp från rätterna på menyn (CO2e/100 g)

  Om du har olika mängd av olika rätter på menyn, till exempel 30 kycklingwraps och 10 vegetariska wraps, ger systemet tyvärr inte rätt värde, utan du måste själv räkna det genomsnittliga värdet genom att multiplicera utsläppen per portion för varje rätt med antal portioner, summera värdena och sedan dela med det totala antalet portioner på menyn.
 • Kopiera utskriftslänken för menyn (som du får genom att klicka den lilla skrivaren uppe till höger)

Support CarbonAte

Har du frågor om verktyget CarbonAte, kolla i första hand i dessa instruktioner. Om något fortfarande är oklart eller verkar fel, kontakta support@carbonate.io.

Här på smartklimatmat.se

 1. Logga in
 2. Välj ett event
 3. Välj typ av mat
  • Frukost
  • Lunch
  • Mingelmat
  • Övrigt
 4. Ange menyns klimatpåverkan per 100 g (det värde du kopierade från CarbonAte alt. räknade fram). OBS! Endast siffror.
 5. Lägg till utskriftslänken för menyn (som du kopierade från CarbonAte)
 6. Lägg till en kommentar om hur du resonerat kring matens klimatpåverkan (frivilligt)
 7. Klicka ”ja” vid ”publicera eventet på vår webbplats”, om du inte gjort det. Annars, tryck ”spara och stäng”
 8. Upprepa för alla dina registrerade event

Nu visas den information du fyllt i om ditt event på vår webbplats, inklusive klimatvärdet och en länk till din meny. Du kan också se utsläppsskillnaden mellan din meny och en standardmeny i kategorierna frukost, lunch och mingelmat.

Första gången du anger ”publicera eventet på vår webbplats” måste det godkännas av en moderator, så då kan det ta några minuter innan eventet visas.

Standardmenyer

För att du ska kunna se hur klimatsmart din meny är jämför vi den med standardmenyer i tre kategorier (frukost, lunch och mingelbuffet). Standardmenyerna är varianeter av vanligt förekommande mat på Almedalsevent och alla registrerade eventmenyer jämförs med samma standadmeny i sin kategori.

Frukost

Kaffe, te, socker och mjölk
Fralla med ost, skinka och grönsaker
Yoghurt med bär och müsli
Juice

Lunch

Kycklingwrap (kyckling, ost, ruccola, tomat, avokado, soltorkad tomat, basilika)
Läsk/mineralvatten, 33cl

Mingelbuffé

Kallskuret
Tilltugg
Aioli
Tzatziki
Örtrostad potatis
Spansk omelett
Marinerad skaldjurssallad
Gaspacho
Mozarellasallad
Rödvin
Rosévin
Alkoholfritt vin

Support smartklimatmat.se

Har du frågor om hur du fyller i informationen i ditt event, kolla i första hand i dessa instruktioner. Om något fortfarande är oklart eller verkar fel, kontakta kontakt@smartklimatmat.se.