Registrerade event

Här lägger vi upp alla registrerade event, som tävlar om Almedalens klimatsmartaste mat – med information om maten som serveras. Information om det klimatavtryck maten har kommer inom kort!
 

Starttid: 2018-07-04 09:00
Sluttid: 2018-07-04 16:00
Plats: Bryggarsalen, Mellangatan 54, Visby
Arrangör: Trivector AB
Beskrivning av eventet: Vi bjuder på en heldag med sex olika föredrag om hållbara transporter.
Beskrivning av maten: Genomgående vegetarisk meny av närproducerade råvaror. Vatten som serveras är lokalt kranvatten.
Typ av mat: Mingelmat
Matens utsläpp: 77 CO2e/100g (– 70.9 jämfört med standardmenyn)
Länk: Klimatberäknad meny
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Nej
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja
Starttid: 2018-07-02 12:30
Sluttid: 2018-07-02 14:00
Plats: Hotel Best Western Strand (Strandgatan 34, lokal Teatern)
Arrangör: Blodcancerförbundet
Beskrivning av eventet: Debatt om hur vi kan säkerställa att blodcancerpatienter snabbare får tillgång till nya livshöjande behandlingar, samt hur vi kan uppmuntra till fler kliniska studier och mer forskning inom blodcancerområdet i Sverige. Två kärnfrågor som ligger helt i linje med Blodcancerförbundets mål om att bidra till en bättre och mer rättvis blodcancervård i Sverige. Deltagare välkomnas till hotell Best Western Strand måndagen den 2 juli från och med kl. 12.00 till detta seminarium som består av två separata paneldebatter och är tänkt att pågå mellan 12.30-14.00.
Beskrivning av maten: Vattentorn, 70 st. kaffe/te, 35 st. halv sandwich (lufttorkad skinka, tomat, ruccola) och 35 st. kanelbullar.
Vegetarisk mat finns: Nej
Vegansk mat finns: Nej
Arrangören minimerar avfall: Ja
Avfall från evenemanget källsorteras. Vidare kommer inget tryckt material att distribueras i samband med arrangemanget av miljömässiga skäl.
Arrangören minimerar matsvinn: Ja
Vi har valt att beställa mindre mat än beräknat antal deltagare för att minska matsvinnet. Vidare kommer vi i vanlig ordning att dela ut eventuell överflödig mat till alla som vill ha för att undvika att någon mat slängs. Därtill är råvarorna närproducerade, ekologiska och etiskt/socialt märkta medan vattnet som används är kranvatten.
Starttid: 2018-07-04 11:00
Sluttid: 2018-07-04 11:45
Plats: Teaterskeppet
Arrangör: Föreningen Svensk Miljöbas
Beskrivning av eventet: Begreppen för företag, kommuner och verksamheter som vill arbeta med hållbarhet och minskad miljöbelastning är många. Att arbeta med miljö-och kvalitetsledningssystem på ett integrerat sätt och nyttja det i sin verksamhetsutveckling kan vara ett effektivt sätta att knyta ihop säcken kring de olika hållbarhetsbegreppen. Miljöledning kan vara den enande faktorn för att samla de olika kraven som finns både vad gäller Agenda 2030 och hållbarhetsmålen och hållbarhetsrapportering. Det är även ett verktyg för att arbeta med att leva upp till miljö- och sociala krav vid upphandlingar.
Beskrivning av maten: Veganska snittar
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Inga engångsartiklar används, inga prylar delas ut.
Arrangören minimerar matsvinn: Ja
Ingen överdriven beställning av mat. Veganska snittar för att minimera miljöpåverkan samt enkel servering för att minimera både matavfall och avfall i form av tex tallrikar.
Starttid: 2018-07-04 11:45
Sluttid: 2018-07-04 12:45
Plats: Rosa gården, innergården, Kommendantsbacken 6
Arrangör: Projekt MatLust, Södertälje kommun
Beskrivning av eventet: Hur smakar de globala målen omsatta i en innovativ maträtt?
Södertäljerullen är resultatet av samverkan i livsmedelskedjan från jord till bord tillbaka till jord. Den är framtagen i samarbete med mästerkocken Mathias Dahlgren enligt principerna för Diet for a Green Planet, Södertälje kommuns måltidskoncept för god och hälsosam mat med kraftigt minskad klimat- och miljöbelastning. Södertäljes 20 000 elever har ätit den och fått chansen att skapa och tävla med en egen variant. Ett utbildningsmaterial för framtidens planetskötare har tagits fram med Södertäljerullen som exempel.
Vi bjuder på Södertäljerullen och Gotlandsrullen som har världspremiär! Och samtalar med Saltå Kvarn och Nordisk Råvara, som står bakom några av Södertäljerullens ingredienser, om hur vi kan åstadkomma mer helhets- och systemtänk i livsmedelssystemet och vad som behövs för att driva utvecklingen framåt. Vi får också ta del av ekokocken Luqaz Ottossons tankar kring utvecklingen av Gotlandsrullen.

Beskrivning av maten: Denna dag bjuder vi på smakprov av den vegetariska versionen av Södertäljerullen. Den innehåller bland annat falafel baserad på den gamla proteinrika baljväxten gråärt som är god och hälsosam och som dessutom kan odlas lokalt, vilket gör den till ett mer hållbart alternativ än den importerade kikärtan. Brödet, som vann tredje pris i den nationella tävlingen Matverk tidigare i år, är ett ekologiskt pitabröd gjort på surdeg, dinkel, råg och korn.
Gotlandsrullen är det lokala svaret signerat ekokocken Luqaz Ottosson och dagens huvudnummer. Pitabrödet är bakat på Gotlands eget Själsö Bageri. Falafeln är gjord på gotlandslins från Mickels gård. Yoghurten i dressingen kommer gotländska Puttersjaus gård där djuren föds upp på gräs och där kalvarna först får den mjölk de vill ha innan resten förädlas i gårdens eget mejeri. Grönsakerna som ingår är lokalt producerade och i säsong. Till salsan används smakrika tomater som är för fula för att säljas och som skulle ha gått till spillo. Maten som serveras är vegetarisk, lokalproducerad och till största delen ekologisk.

Typ av mat: Lunch
Länk: Klimatberäknad meny
Övrigt om klimattänket bakom maten: MatLust är ett projekt som drivs av Södertälje kommun. Som en del i det forskningsbaserade projektet BERAS tog Södertälje kommuns kostenhet fram måltidskonceptet Diet for a Green Planet. Genom att följa de fem kriterierna i Diet for a Green Planet säkerställer vi att maten vi serverar i våra verksamheter i kommunen är hållbar både avseende folkhälsan och planeten. Diet for a Green Planet är också utgångspunkten för allt vi gör i MatLust och företagen som deltar i våra utvecklingsprogram får en genomgång av konceptet och påverkas att bli mer hållbara genom kriterierna:

• God och hälsosam mat
För att hållbar mat ska bli populär och få genomslag måste den vara vällagad och välkomponerad. Satsa på bra råvaror och laga mat från grunden där maten ska serveras.

• Ekologiskt odlat och helst från kretsloppsgårdar
I brist på ekologiska kretsloppsgårdar används KRAV-märkt eller EU-ekologiskt.

• Mindre kött, mer grönsaker, fullkorn och baljväxter
Ett riktmärke är max 20 % kött och fisk av de totala råvarorna.
Tänk på att djuren fötts upp under goda förhållanden och att fisken kommer från hållbart fiske. Välj fullkornsprodukter framför raffinerade sådana, det ger bättre mättnad, högre näringsvärde och mindre svinn.

• Lokalt producerat i säsong
Produkter som kan produceras på ett miljövänligt och energisnålt sätt i den region som konsumenten lever i, är automatiskt säsongsanpassade. När lagring är nödvändig ska den ske energisnålt, och man väljer då t.ex. rotfrukter, konserver och torrvaror. Definitionen på lokalt varierar för olika produkter och olika marknader. Maximalt 50 till 250 km från konsumenten är ett grovt mått. Det är viktigt att också tänka på var djurfoder och andra insatsvaror kommer ifrån.

• Minskat svinn
Det gäller att minimera svinnet både i produktion, förädling, distribution, tillagning och från tallriken.
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Maten är en rulle som hålls i handen och äts direkt, vi använder därmed inga tallrikar eller bestick. Vattnet som bjuds är kranvatten. Vi använder riktiga glas som diskas miljövänligt.
Arrangören minimerar matsvinn: Ja
Vi använder bl a en råvara som annars hade blivit svinn (”fultomaterna”). Vi delar ut mat så att inget slängs.

Starttid: 2018-07-03 07:30
Sluttid: 2018-07-03 16:15
Plats: Skeppsbron 1, Visby
Arrangör: Växtbaserat Sverige
Beskrivning av eventet: Växtbaserat Sverige* arrangerar fyra seminarier där vi kommer att diskutera food tech, hållbar tillväxt, marknadsutveckling, exportmöjligheter och konsumentbeteenden samt vad politiken behöver göra för att driva förändring.

*Tillsammans med Simris Alg, Food for Progress som står bakom Oumph och Good Food som står bakom Astrid och Aporna har Oatly grundat branschorganisationen Växtbaserat Sverige. Föreningen verkar för en omställning till ökad produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel.
Beskrivning av maten: Vi serverar en 100% växtbaserad frukost och lunch. Vi har inga animaliska alternativ.
Frukostmeny: Oatly havregurt, Oatly påMackan (havrebaserad färskost), vegansk ost (Astrid & Aporna), bröd, frukt/bär, kaffe/te med Oatly iKaffe.

Lunchmeny 1: Wok med Oumph!, nudlar, blandade grönsaker och kokosmjölk.
Lunchmeny 2: Vegansk Hot Chörizo korv och Snällkorv (Astrid & Aporna) med surkål och senap och ketchup.
Till lunchen serveras kranvatten.
Typ av mat: Övrigt
Länk: Klimatberäknad meny
Övrigt om klimattänket bakom maten: Under dagen serveras både frukost och lunch.
Klimatberäkning CO2e/100 g för frukost: 36 g CO2e/100 g
Klimatberäkning CO2e/100 g för lunch (wok): 53 g CO2e/100 g
Klimatberäkning CO2e/100 g för lunch (vegansk korv med bröd): 83 g CO2e/100 g
Vegetarisk mat finns: Nej
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Frukost och lunch kommer att tillagas och serveras av restaurangen på plats som källsorterar till vardags och kommer göra så även under Almedalen. Mat/dryck serveras på/i återvinningsbart engångsmaterial. Vi kommer ha visst tryckmaterial för utdelning, men även blädderex för att spara på papper.
Arrangören minimerar matsvinn: Ja
Frukost/lunch serveras till de första 50 deltagarna så antalet måltider är fast. Frukost/lunch kommer vara tillagad av kocken Patrik Kummu som aktivt driver frågan om att minska matsvinnet. Patrik har nära kontakt med sina leverantörer och hjälper dem gärna att rädda så kallad ”ful mat”, dvs. mat som annars riskerar att kasseras om det inte tillagas snarast. Det är ett sätt att minska matsvinnet bakåt i ledet, inte bara på själv eventet.

Starttid: 2018-07-03 19:30
Sluttid: 2018-07-03 21:00
Plats: Skeppsbron 1, Visby
Arrangör: Oatly
Beskrivning av eventet: Oatly bjuder in ett antal personer med spännande bakgrund och erfarenheter till ett middagssamtal om framtidens mat och de globala trender som gör att vi befinner oss i ett paradigmskifte. Vilken värdegrund driver våra konsumenter? Vad kommer vi att äta i framtiden och vilken roll i utvecklingen av Food Tech ska Sverige ha? Vad innebär det i form av framväxt av nya företag och exportmöjligheter för Sverige?

Vi på Oatly bjuder på en växtbaserad middag och delar med oss av våra kunskaper och erfarenheter. Under kvällen kommer även Lovisa Sterner på Ungdomsbarometern att berätta om trender bland unga och deras mat- och livsstilsvanor och hur det driver utvecklingen.

Personlig inbjudan till middagen (därav allmän länk till Almedalsprogrammet)
Beskrivning av maten: Middagen kommer vara en 100% växtbaserad buffé. Vi serverar inga animaliska alternativ. Buffén består av olika växtbaserade rätter, t.ex. grönsaksgryta, potatissallad, grön ärtsoppa, pizza, grillad portobello och olika såser. Rätterna kommer vara baserade på råvaror/produkter som finns på och i närheten av Gotland. Gärna ekologiska produkter, men med tanke på matsvinn kan vissa undantag göras (se resonemang nedan).
Typ av mat: Mingelmat
Matens utsläpp: 113 CO2e/100g (– 57.4 jämfört med standardmenyn)
Länk: Klimatberäknad meny
Övrigt om klimattänket bakom maten: Oatly grundades på 90-talet efter att forskare vid Lunds universitet upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig dryck. Metoden patenterades och sedan dess har vårt uppdrag varit att utveckla hållbara, hälsosamma och relevanta livsmedel baserade på svensk havre. Vi vill göra det enkelt för människor att äta och dricka växtbaserat för hälsans och klimatets skull.

Matens klimatpåverkan genomsyrar allt vi gör. Ett exempel på konkreta insatser är att vi utbildar skolkök i växtbaserad matlagning, vi kallar utbildningen för Oat Academy.

CO2e/100 g för respektive rätt på buffén.
Grönsaksgryta: 142 g CO2e/100 g
Ljummen nudelsallad: 53 g CO2e/100 g
Potatissallad: 12 g CO2e/100 g
Hot Chörizo sallad: 98 g CO2e/100 g
Bönsallad: 89 g CO2e/100 g
Grön ärtsoppa: 32 g CO2e/100 g
Pizza: 99 g CO2e/100 g
Grillad portobellosvamp: 399 g CO2e/100 g
Såser: 108 g CO2e/100 g
Dessert: 38 g CO2e/100 g
Vin: 175 g CO2e/100 g
Vegetarisk mat finns: Nej
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Middagen kommer att tillagas och serveras av restaurangen på plats som källsorterar till vardags och kommer göra så även under Almedalen. Maten och dryck serveras på porslin/glas.
Arrangören minimerar matsvinn: Ja
Deltagarna har anmält sig på förhand vilket betyder att vi har haft ett exakt antal att utgå ifrån vid beställning av råvaror/andra ingredienser. Menyn är bestämd, men öppen för justeringar utifrån vad leverantörerna kan erbjuda för dagen. T.ex. har vi utgått från persilja, matvete och färska hallon, men leverantören erbjuder dill, potatis och jordgubbar med kort hållbarhet som annars riskerar att kasseras så väljer vi det istället. Det är ett sätt att minska matsvinnet även bakåt i ledet, inte bara på själva middagen.

Middagen kommer vara en buffé vilket kan vara förknippat med mycket svinn för att människor tar mer än vad de orkar äta. I detta fall tänker vi dock att det kommer innebära mindre svinn (jämfört med tallriksservering) för att det innebär att köket inte behöver göra flera varianter pga. specialkost, vilket tenderar leda till mycket svinn. Vi kommer att ta upp frågan om matsvinn när buffén presenteras och även delge våra gäster vilken klimatpåverkan de olika rätterna har uttryckt i CO2e (baserat på klimatberäkningar).

Dryck (naturvin och alkoholfria alternativ) kommer att serveras vid bordet för att minska risken för flera öppnade flaskor som sen inte kan användas.

Avslutningsvis, middagen kommer vara 100% växtbaserad och tillagad av kocken Patrik Kummu. Han driver frågan om att minska matsvinnet så för honom är detta en självklarhet.

Starttid: 2018-07-01 14:00
Sluttid: 2018-07-01 22:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott Träffpunkt
Beskrivning av eventet: Träffpunkt Jävligt Gott i Almedalen
Beskrivning av maten: — MENY JÄVLIGT GOTT I ALMEDALEN —
— Classic 145 kr —
JG BBQ Burger – I samarbete med Anamma
– med umamiaioli, grillad lök, krispsallad, bbq sås och inlagd lök
Jävligt Goda Grillspett – I samarbete medAnamma
– med tzatziki, grillad aubergine, olivolja, grillad potatis och sallad
Texas Chili – I samarbete med VegMe
– med salsa, vitlöksås, ris, nachos och sallad

— Dagens 125 kr —
Måndag: Jerk BBQ Tofu Taco – I samarbete med Yin Pin
– med salsa, limeaioli, koriander och inlagd lök
Tisdag: Seaweedbiff med bearnaise – I samarbete med VegMe
– med pommes frites och sallad
Onsdag: Bakpotatis med Skärgårdsröra – I samarbete med Yin Pin
– med citron, dill och tångrom
Torsdag: Kebab i bröd – I samarbete med VegMe
– med grillat pitabröd, salsa, vitlökssås, sallad och inlagd lök

— Snacks & Tillbehör 65 kr —
Corn on the Cob
– med örter, chili och vegansk limeaioli
Buffalo Cauliwings
– med umamiaioli
Hummus & Flatbread
– med olivolja, chili och örter
Hot Nachos
– med salsa och limeaioli
Pommes frites & Dip
– med bearnaisesås

— Dryck —
Öl, flaska 30 cl 65 kr
– Hop-Shed Brewery, veganskt, Gotland
Fatöl, 40 cl 85 kr
– Hop-Shed Brewery, Gotland
Rött vin,, 25 cl 95 kr
– Castaño Organic Monastrell, veganskt, Ekologiskt
Vitt vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rueda Organic, Veganskt, Ekologiskt
Rosé vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rosado, Veganskt

— Alkoholfritt —
ROOMI rött, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rött vin, Dalarna
ROOMI rosé, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rosé vin, Dalarna
PONA, färskpressad juice, 33 cl – utan tillsatt socker
– Premium dryck, vegansk och ekologisk med smak
Äpple & Ingefära 39 kr
Rosa Grapefrukt 39 kr
Tarocco Blodapelsin 39 kr
Äpple & Lime 39 kr
RAWsoda – lanseras under Almedalen
– Premium dryck, vegansk och ekologisk, Dalarna
Lingon 39 kr
Typ av mat: Övrigt
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja

Starttid: 2018-07-03 10:00
Sluttid: 2018-07-03 22:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott Träffpunkt
Beskrivning av eventet: Livsmedelssektorn belastar miljön och det stora köttätandet gör oss sjuka och förminskar djur till ansiktslösa råvaror. Samtidigt är den också en av våra viktigaste industrier, livnär hundratusentals, skapar viktiga innovationer och driver Sverige framåt. Hur går de här två bilderna ihop? Idag är diskussionen kring vego och djurhållning hårt polariserad. Finns det en väg framåt där ett ökat fokus på mindre men bättre kött och mer nordiska gröna innovationer kan vända vegovågen till något positivt för Sveriges bönder? Vi tror att det går. Kom och diskutera framtidens gröna jordbruk med team Jävligt Gott på Syregården!
Beskrivning av maten: — MENY JÄVLIGT GOTT I ALMEDALEN —

— Classic 145 kr —
JG BBQ Burger – I samarbete med Anamma
– med umamiaioli, grillad lök, krispsallad, bbq sås och inlagd lök
Jävligt Goda Grillspett – I samarbete medAnamma
– med tzatziki, grillad aubergine, olivolja, grillad potatis och sallad
Texas Chili – I samarbete med VegMe
– med salsa, vitlöksås, ris, nachos och sallad

— Dagens 125 kr —
Måndag: Jerk BBQ Tofu Taco – I samarbete med Yin Pin
– med salsa, limeaioli, koriander och inlagd lök
Tisdag: Seaweedbiff med bearnaise – I samarbete med VegMe
– med pommes frites och sallad
Onsdag: Bakpotatis med Skärgårdsröra – I samarbete med Yin Pin
– med citron, dill och tångrom
Torsdag: Kebab i bröd – I samarbete med VegMe
– med grillat pitabröd, salsa, vitlökssås, sallad och inlagd lök

— Snacks & Tillbehör 65 kr —
Corn on the Cob
– med örter, chili och vegansk limeaioli
Buffalo Cauliwings
– med umamiaioli
Hummus & Flatbread
– med olivolja, chili och örter
Hot Nachos
– med salsa och limeaioli
Pommes frites & Dip
– med bearnaisesås

— Dryck —
Öl, flaska 30 cl 65 kr
– Hop-Shed Brewery, veganskt, Gotland
Fatöl, 40 cl 85 kr
– Hop-Shed Brewery, Gotland
Rött vin,, 25 cl 95 kr
– Castaño Organic Monastrell, veganskt, Ekologiskt
Vitt vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rueda Organic, Veganskt, Ekologiskt
Rosé vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rosado, Veganskt

— Alkoholfritt —
ROOMI rött, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rött vin, Dalarna
ROOMI rosé, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rosé vin, Dalarna
PONA, färskpressad juice, 33 cl – utan tillsatt socker
– Premium dryck, vegansk och ekologisk med smak
Äpple & Ingefära 39 kr
Rosa Grapefrukt 39 kr
Tarocco Blodapelsin 39 kr
Äpple & Lime 39 kr
RAWsoda – lanseras under Almedalen
– Premium dryck, vegansk och ekologisk, Dalarna
Lingon 39 kr
Typ av mat: Övrigt
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja

Starttid: 2018-07-04 10:00
Sluttid: 2018-07-04 22:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott Träffpunkt
Beskrivning av eventet: Djurindustrin är en av världens mest miljöförstörande branscher och vår överdrivna konsumtion av kött- och mejeriprodukter ger oss diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar på ett sätt som aldrig förr. Många tror inte det är möjligt att vara vegan och träna på högsta nivå. Kött och andra djurprodukter är för många inom träningsvärlden nödvändiga ingredienser i kostschemat. Här vill vi visa att det finns både djur- och miljövänligare alternativ, samt att vara vegan inte är något hinder för att träna hårt eller till och med tävla! Kom och få tips om hur du veganiserar din favoriträtt!
Beskrivning av maten: — MENY JÄVLIGT GOTT I ALMEDALEN —

— Classic 145 kr —
JG BBQ Burger – I samarbete med Anamma
– med umamiaioli, grillad lök, krispsallad, bbq sås och inlagd lök
Jävligt Goda Grillspett – I samarbete medAnamma
– med tzatziki, grillad aubergine, olivolja, grillad potatis och sallad
Texas Chili – I samarbete med VegMe
– med salsa, vitlöksås, ris, nachos och sallad

— Dagens 125 kr —
Måndag: Jerk BBQ Tofu Taco – I samarbete med Yin Pin
– med salsa, limeaioli, koriander och inlagd lök
Tisdag: Seaweedbiff med bearnaise – I samarbete med VegMe
– med pommes frites och sallad
Onsdag: Bakpotatis med Skärgårdsröra – I samarbete med Yin Pin
– med citron, dill och tångrom
Torsdag: Kebab i bröd – I samarbete med VegMe
– med grillat pitabröd, salsa, vitlökssås, sallad och inlagd lök

— Snacks & Tillbehör 65 kr —
Corn on the Cob
– med örter, chili och vegansk limeaioli
Buffalo Cauliwings
– med umamiaioli
Hummus & Flatbread
– med olivolja, chili och örter
Hot Nachos
– med salsa och limeaioli
Pommes frites & Dip
– med bearnaisesås

— Dryck —
Öl, flaska 30 cl 65 kr
– Hop-Shed Brewery, veganskt, Gotland
Fatöl, 40 cl 85 kr
– Hop-Shed Brewery, Gotland
Rött vin,, 25 cl 95 kr
– Castaño Organic Monastrell, veganskt, Ekologiskt
Vitt vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rueda Organic, Veganskt, Ekologiskt
Rosé vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rosado, Veganskt

— Alkoholfritt —
ROOMI rött, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rött vin, Dalarna
ROOMI rosé, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rosé vin, Dalarna
PONA, färskpressad juice, 33 cl – utan tillsatt socker
– Premium dryck, vegansk och ekologisk med smak
Äpple & Ingefära 39 kr
Rosa Grapefrukt 39 kr
Tarocco Blodapelsin 39 kr
Äpple & Lime 39 kr
RAWsoda – lanseras under Almedalen
– Premium dryck, vegansk och ekologisk, Dalarna
Lingon 39 kr
Typ av mat: Övrigt
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja

Starttid: 2018-07-05 10:00
Sluttid: 2018-07-05 22:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott Träffpunkt
Beskrivning av eventet: Vegetarisk mat står kvar på förstaplats som trendigaste maträtt sedan i fjol, ¼ planerar att minska sin köttkonsumtion och hela 43% äter vego minst en dag i veckan, enligt nya rapporter som kartlägger svenskarnas matvanor. Så varför är det fortfarande provocerande att vara vegan i vissa sammanhang? I den svenska undersökningen Ungdomsbarometern från 2018 visade siffrorna att antalet unga vegetarianer i Sverige ökat från tre procent till nio procent från 2009. Är vegoboomen här för att stanna eller hur ser framtiden ut? Och hur får vi fler att göra djurvänliga val i vardagen på det mest effektiva sättet? Här är maten ett viktigt steg. Diskutera små och stora vegofrågor. Här kan du även få tips om hur du veganiserar din favoriträtt!
Beskrivning av maten: — MENY JÄVLIGT GOTT I ALMEDALEN —

— Classic 145 kr —
JG BBQ Burger – I samarbete med Anamma
– med umamiaioli, grillad lök, krispsallad, bbq sås och inlagd lök
Jävligt Goda Grillspett – I samarbete medAnamma
– med tzatziki, grillad aubergine, olivolja, grillad potatis och sallad
Texas Chili – I samarbete med VegMe
– med salsa, vitlöksås, ris, nachos och sallad

— Dagens 125 kr —
Måndag: Jerk BBQ Tofu Taco – I samarbete med Yin Pin
– med salsa, limeaioli, koriander och inlagd lök
Tisdag: Seaweedbiff med bearnaise – I samarbete med VegMe
– med pommes frites och sallad
Onsdag: Bakpotatis med Skärgårdsröra – I samarbete med Yin Pin
– med citron, dill och tångrom
Torsdag: Kebab i bröd – I samarbete med VegMe
– med grillat pitabröd, salsa, vitlökssås, sallad och inlagd lök

— Snacks & Tillbehör 65 kr —
Corn on the Cob
– med örter, chili och vegansk limeaioli
Buffalo Cauliwings
– med umamiaioli
Hummus & Flatbread
– med olivolja, chili och örter
Hot Nachos
– med salsa och limeaioli
Pommes frites & Dip
– med bearnaisesås

— Dryck —
Öl, flaska 30 cl 65 kr
– Hop-Shed Brewery, veganskt, Gotland
Fatöl, 40 cl 85 kr
– Hop-Shed Brewery, Gotland
Rött vin,, 25 cl 95 kr
– Castaño Organic Monastrell, veganskt, Ekologiskt
Vitt vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rueda Organic, Veganskt, Ekologiskt
Rosé vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rosado, Veganskt

— Alkoholfritt —
ROOMI rött, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rött vin, Dalarna
ROOMI rosé, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rosé vin, Dalarna
PONA, färskpressad juice, 33 cl – utan tillsatt socker
– Premium dryck, vegansk och ekologisk med smak
Äpple & Ingefära 39 kr
Rosa Grapefrukt 39 kr
Tarocco Blodapelsin 39 kr
Äpple & Lime 39 kr
RAWsoda – lanseras under Almedalen
– Premium dryck, vegansk och ekologisk, Dalarna
Lingon 39 kr
Typ av mat: Övrigt
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja

Starttid: 2018-07-02 10:00
Sluttid: 2018-07-02 22:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott Träffpunkt
Beskrivning av eventet: En ökad andel växtbaserad mat i skolorna skulle kunna vara lösningen på hur vi tar den svenska skolmaten och höjer den till högre höjder. En viktig folkhälsoinsats, ett sätt att minska arbetsbelastningen på personalen, ett bra sätt att minska kommunens klimatpåverkan och samtidigt spara pengar! Fler behöver ställa krav på ökad andel god växtbaserad kost i upphandlingar som görs, fler skolkockar och kostchefer borde få mer utbildning i hur de lagar god och enkel vegomat som eleverna gillar och vill äta. Vi behöver börja prata om vegomat som ett sätt att höja kvalitén på skolmaten, göra en viktig folkhälsoinsats, uppnå klimatmålen, ge kökspersonalen ett lättare jobb utan 10 olika specialkostsalternativ varje dag och samtidigt spara pengar.
Beskrivning av maten: — MENY JÄVLIGT GOTT I ALMEDALEN —

— Classic 145 kr —
JG BBQ Burger – I samarbete med Anamma
– med umamiaioli, grillad lök, krispsallad, bbq sås och inlagd lök
Jävligt Goda Grillspett – I samarbete medAnamma
– med tzatziki, grillad aubergine, olivolja, grillad potatis och sallad
Texas Chili – I samarbete med VegMe
– med salsa, vitlöksås, ris, nachos och sallad

— Dagens 125 kr —
Måndag: Jerk BBQ Tofu Taco – I samarbete med Yin Pin
– med salsa, limeaioli, koriander och inlagd lök
Tisdag: Seaweedbiff med bearnaise – I samarbete med VegMe
– med pommes frites och sallad
Onsdag: Bakpotatis med Skärgårdsröra – I samarbete med Yin Pin
– med citron, dill och tångrom
Torsdag: Kebab i bröd – I samarbete med VegMe
– med grillat pitabröd, salsa, vitlökssås, sallad och inlagd lök

— Snacks & Tillbehör 65 kr —
Corn on the Cob
– med örter, chili och vegansk limeaioli
Buffalo Cauliwings
– med umamiaioli
Hummus & Flatbread
– med olivolja, chili och örter
Hot Nachos
– med salsa och limeaioli
Pommes frites & Dip
– med bearnaisesås

— Dryck —
Öl, flaska 30 cl 65 kr
– Hop-Shed Brewery, veganskt, Gotland
Fatöl, 40 cl 85 kr
– Hop-Shed Brewery, Gotland
Rött vin,, 25 cl 95 kr
– Castaño Organic Monastrell, veganskt, Ekologiskt
Vitt vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rueda Organic, Veganskt, Ekologiskt
Rosé vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rosado, Veganskt

— Alkoholfritt —
ROOMI rött, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rött vin, Dalarna
ROOMI rosé, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rosé vin, Dalarna
PONA, färskpressad juice, 33 cl – utan tillsatt socker
– Premium dryck, vegansk och ekologisk med smak
Äpple & Ingefära 39 kr
Rosa Grapefrukt 39 kr
Tarocco Blodapelsin 39 kr
Äpple & Lime 39 kr
RAWsoda – lanseras under Almedalen
– Premium dryck, vegansk och ekologisk, Dalarna
Lingon 39 kr
Typ av mat: Övrigt
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja

Starttid: 2018-07-02 15:00
Sluttid: 2018-07-02 15:50
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Syretidningarna
Beskrivning av eventet: Vego har i Sverige aldrig varit så populärt som nu. Men riskerar djurrättsfrågan att försvinna i vegotrenden? Riskerar djurrätt att stanna vid en havrelatte på Södermalm? Och vad händer då när trenden går över? Hur ska djurrättare förhålla sig till hälso- och miljöargument för vegokonsumtion? Vi inleder Syregårdens vegoafton med en diskussion om hur djurrättare ska förhålla sig till vegotrenden. Hur blir den trendige lattehipstern en medveten djurrättare? Hur blir hälsovegetarianen en aktiv vegan? Hur blir den den miljömedvetna vegokonsumenten en empatisk förespråkare av alla djurs rätt till sitt eget liv? Och inte minst, hur blir djurkonsumtion och djurrätt politik?
Beskrivning av maten: — MENY JÄVLIGT GOTT I ALMEDALEN —

— Classic 145 kr —
JG BBQ Burger – I samarbete med Anamma
– med umamiaioli, grillad lök, krispsallad, bbq sås och inlagd lök
Jävligt Goda Grillspett – I samarbete medAnamma
– med tzatziki, grillad aubergine, olivolja, grillad potatis och sallad
Texas Chili – I samarbete med VegMe
– med salsa, vitlöksås, ris, nachos och sallad

— Dagens 125 kr —
Måndag: Jerk BBQ Tofu Taco – I samarbete med Yin Pin
– med salsa, limeaioli, koriander och inlagd lök
Tisdag: Seaweedbiff med bearnaise – I samarbete med VegMe
– med pommes frites och sallad
Onsdag: Bakpotatis med Skärgårdsröra – I samarbete med Yin Pin
– med citron, dill och tångrom
Torsdag: Kebab i bröd – I samarbete med VegMe
– med grillat pitabröd, salsa, vitlökssås, sallad och inlagd lök

— Snacks & Tillbehör 65 kr —
Corn on the Cob
– med örter, chili och vegansk limeaioli
Buffalo Cauliwings
– med umamiaioli
Hummus & Flatbread
– med olivolja, chili och örter
Hot Nachos
– med salsa och limeaioli
Pommes frites & Dip
– med bearnaisesås

— Dryck —
Öl, flaska 30 cl 65 kr
– Hop-Shed Brewery, veganskt, Gotland
Fatöl, 40 cl 85 kr
– Hop-Shed Brewery, Gotland
Rött vin,, 25 cl 95 kr
– Castaño Organic Monastrell, veganskt, Ekologiskt
Vitt vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rueda Organic, Veganskt, Ekologiskt
Rosé vin, 25 cl 95 kr
– Marques de Riscal Rosado, Veganskt

— Alkoholfritt —
ROOMI rött, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rött vin, Dalarna
ROOMI rosé, 25 cl 65 kr
– Premium dryck, ekologiskt veganskt rosé vin, Dalarna
PONA, färskpressad juice, 33 cl – utan tillsatt socker
– Premium dryck, vegansk och ekologisk med smak
Äpple & Ingefära 39 kr
Rosa Grapefrukt 39 kr
Tarocco Blodapelsin 39 kr
Äpple & Lime 39 kr
RAWsoda – lanseras under Almedalen
– Premium dryck, vegansk och ekologisk, Dalarna
Lingon 39 kr
Typ av mat: Övrigt
Vegetarisk mat finns: Ja
Vegansk mat finns: Ja
Arrangören minimerar avfall: Ja
Arrangören minimerar matsvinn: Ja

 
Veganpizza