Seminarier om hållbar mat

Här tipsar vi om seminarier under Almedalsveckan, som relaterar till hållbar och klimatsmart mat. Tipsa oss gärna om fler seminarier på kontakt@smartklimatmat.se.
 

Starttid: 2018-07-01 10:00
Sluttid: 2018-07-01 17:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott
Beskrivning av eventet: De stora smakerna, upplevelserna och kulturen, problemet är bara att köttet inte är vad det har varit. Det kött vi äter idag har ingenting att göra med det kött som farmor och farfar åt när de var små och höll egna djur på gården. Vi vet det här. Men trots det äter vi kött som om det inte fanns en morgondag. Det är dax att skapa en ny hållbar matkultur. Vi tipsar även om hur du veganiserar din favoriträtt!
Starttid: 2018-07-02 10:00
Sluttid: 2018-07-02 17:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott
Beskrivning av eventet: En ökad andel växtbaserad mat i skolorna skulle kunna vara lösningen på hur vi tar den svenska skolmaten och höjer den till högre höjder. En viktig folkhälsoinsats, ett sätt att minska arbetsbelastningen på personalen, ett bra sätt att minska kommunens klimatpåverkan och samtidigt spara pengar!
Starttid: 2018-07-02 12:00
Sluttid: 2018-07-02 13:30
Plats: Fenomenalen science center, Skeppsbron 6
Arrangör: Hållbar Utveckling Sverige AB, 2022 Initiative Foundation, We Don’t Have Time AB, Stockholms Läns FN Distrikt
Beskrivning av eventet: Sverige ligger bra till i Agenda 2030. Det ger oss stora möjligheter. Ett fossilfritt samhälle är möjligt långt innan 2045. Vi behöver se helheten och se till att vi alla är med och bidrar. Hållbart jord- och skogsbruk med helhetsperspektiv kan ge ökad livsmedelssäkerhet, självförsörjning med hållbar energi och bränsle. Med digitala lösningar kan vi minska matsvinn, transporter och koppla ihop stad och land mm.
Starttid: 2018-07-02 13:00
Sluttid: 2018-07-02 13:45
Plats: Hamnplan, H201
Arrangör: Coop Sverige
Beskrivning av eventet: Vi är mitt uppe i ett matskifte där köttkonsumtionen går ner och där den växtbaserade maten tar allt större plats. Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag, Matometern, är basen för Sveriges första Vegoindex, som diskuteras av en expertpanel. Nyligen kom en studie som visade att en minskad konsumtion av kött och mejeriprodukter är det bästa sättet att reducera sin påverkan på miljön.
Starttid: 2018-07-02 14:00
Sluttid: 2018-07-02 15:00
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Sal E35
Arrangör: Vi Konsumenter, Sveriges Konsumenter, WWF Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, World Animal Protection, Djurskyddet Sverige
Beskrivning av eventet: Sverige har fattat beslut om en ökad svensk matproduktion. Men på vilket sätt ska detta uppfyllas med hänvisning till hållbarhet, folkhälsa, miljömål och ett starkt svenskt djurskydd. Hur verkställs regeringens handlingsplaner med hänsyn till dessa mål?
Starttid: 2018-07-02 15:30
Sluttid: 2018-07-02 16:45
Plats: Fenomenalen science center, Skeppsbron 6
Arrangör: Hållbar Utveckling Sverige AB, 2022 Initiative Foundation, We Don’t Have Time AB, Stockholms Läns FN Distrikt
Beskrivning av eventet: Sverige ligger bra till i Agenda 2030. Det ger oss stora möjligheter. Ett fossilfritt samhälle är möjligt långt innan 2045. Vi behöver se helheten och se till att vi alla är med och bidrar. Hållbart jord- och skogsbruk med helhetsperspektiv kan ge ökad livsmedelssäkerhet, självförsörjning med hållbar energi och bränsle. Med digitala lösningar kan vi minska matsvinn, transporter och koppla ihop stad och land mm.
Starttid: 2018-07-02 16:00
Sluttid: 2018-07-02 16:50
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott
Beskrivning av eventet: Fler skolor får önskemål om att servera mer veganskt. Det kan vara klimatmål som ska uppnås eller elever som väljer växtbaserad kost av etiska skäl. Men tänk om vi kan göra billigare och bättre skolmat med mer vego på menyn?
Starttid: 2018-07-02 18:00
Sluttid: 2018-07-02 18:45
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Djurens Rätt
Beskrivning av eventet: Varannan ung tycker att det behövs politiska åtgärder för att minska köttkonsumtionen i Sverige och nästan hälften av väljarna tycker att vi behöver minska vår köttkonsumtion (Novus/Djurens Rätt 2018). Hur ska köttkonsumtionen minska? Vad gör ungdomsförbunden?
Starttid: 2018-07-02 19:00
Sluttid: 2018-07-02 22:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Djurens Rätt
Beskrivning av eventet: Var tionde svensk är vegetarian eller vegan, men det är många fler än så som gått över till att äta mycket vego utan att kalla sig för varken det ena eller det andra. Är du redan vegetarian eller vegan, vill du hitta inspiration för att äta mer vego, träffa andra eller är du bara nyfiken?
Starttid: 2018-07-02 20:15
Sluttid: 2018-07-02 20:40
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Djurens Rätt
Beskrivning av eventet: Förra året minskade köttkonsumtionen rekordmycket. Vegotrend, klimatdebatt, hälsa och etiska skäl ligger bakom. Är köttnormen på väg att utmanas? Vad driver utvecklingen? Vad kan vi göra för att främja proteinskiftet och övergången till mer vego?
Starttid: 2018-07-03 07:30
Sluttid: 2018-07-03 08:45
Plats: Sjumastaren, restaurang, Skeppsbron 1
Arrangör: Växtbaserat Sverige
Beskrivning av eventet: Efterfrågan på växtbaserade livsmedel ökar kraftigt, och det är en del i en global hälso- och hållbarhetstrend. Trenden drivs framför allt av konsumenterna, så hur ser utvecklingen ut i butikerna? Vad kan de livsmedelsproducerande företagen förvänta sig framöver och vilka produkter efterfrågas?
Starttid: 2018-07-03 10:00
Sluttid: 2018-07-03 17:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott
Beskrivning av eventet: Idag är diskussionen kring vego och djurhållning hårt polariserad. Finns det en väg framåt där ett ökat fokus på mindre men bättre kött och mer nordiska gröna innovationer kan vända vegovågen till något positivt för Sveriges bönder? Vi tror att det går. Kom och diskutera framtidens gröna jordbruk med team Jävligt Gott på Syregården!
Starttid: 2018-07-03 10:00
Sluttid: 2018-07-03 13:00
Plats: Kommendantsbacken 6, Rosa Gården
Arrangör: Gotlands mat- och livsmedelsstrategi, genom Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län
Beskrivning av eventet: Vilket ansvar måste du som aktör i mat och livsmedelssystemet ta för att hjälpa konsumenter att göra hållbara matval på Gotland och i resten av Sverige? Vad är ett hållbart matval och varför finns det dåliga matval? Vad har branscherna för ansvar och vilka är de goda exemplen? Välkommen till ett forum för samtal, diskussioner, konkreta förslag och steg till handling i frågan om hållbar mat och konsumentansvar. Vi bjuder in dig som åhörare att delta i debatten och föra frågan framåt.
Starttid: 2018-07-03 10:00
Sluttid: 2018-07-03 10:45
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, Sal D24
Arrangör: Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm
Beskrivning av eventet: Kött har stor miljöpåverkan och utgör en stor kostnad för skolor. Därför minskar en stor majoritet av Sveriges kommuner nu på köttet i sin måltidsverksamhet. Genom att dra ner på eller helt ta bort köttet kan kommuner göra maten miljövänligare, nyttigare och godare – utan att det kostar mer. Lär av företrädare för kommuner som jobbat framgångsrikt med köttminskning.
Starttid: 2018-07-03 11:00
Sluttid: 2018-07-03 12:00
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, Sal D24
Arrangör: Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm
Beskrivning av eventet: Vi samtalar med politiker om hur vi kan ställa om svenskt jordbruk, så att vi kan få ut mest miljönytta ur lantbruket, samtidigt som vi ökar konkurrenskraften, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin.
Starttid: 2018-07-03 11:30
Sluttid: 2018-07-03 12:45
Plats: Sjumastaren, restaurang, Skeppsbron 1
Arrangör: Växtbaserat Sverige
Beskrivning av eventet: Hur ser tillväxtpotentialen ut för växtbaserade livsmedel? Är Sverige redo för de nya, innovativa livsmedlen och har vi ett regelverk som gör att Sverige kan konkurrera på en snabbt växande global marknad för växtbaserad mat och dryck?
Starttid: 2018-07-03 11:30
Sluttid: 2018-07-03 12:30
Donners Brasserie, restaurang, Donners plats 3
Arrangör: Naturskyddsföreningen
Beskrivning av eventet: Nya rapporter om insekter och fåglar som dör duggar tätt. Ekologiskt jordbruk är en av lösningarna. Alla vinner på mer svensk ekologisk mat – naturen, djuren, bönderna, konsumenterna och det kostar inte staten en krona. Trots det är politikerna inte överens om en politik för mer ekomat. Varför?
Starttid: 2018-07-03 12:00
Sluttid: 2018-07-03 12:45
Plats: Mellangatan 7, Trädgård med tält
Arrangör: Lantbrukarnas Riksförbund
Beskrivning av eventet: Med rätt politiska beslut kan de gröna näringarna erbjuda lösningar på klimatomställningen: Jobb i hela landet, mer hållbar hälsosam mat och förnybar energi.
Starttid: 2018-07-03 13:00
Sluttid: 2018-07-03 14:00
Plats: Hästgatan 10, innergården
Arrangör: ICA
Beskrivning av eventet: Kundernas intresse för lokalproducerade livsmedel går hand i hand med det säkerhetspolitiska intresset av hög självförsörjning. Men matvanorna förändrats. Vad krävs för att öka svensk livsmedelproduktion och hur säkerställer vi att Sverige producerar de råvaror som kunderna vill ha i framtiden?
Starttid: 2018-07-03 13:30
Sluttid: 2018-07-03 14:30
Plats: Mellangatan 1, Trädgården, Vattenforum
Arrangör: SIWI Swedish Water House
Beskrivning av eventet: Torka, översvämningar och föroreningar är centrala utmaningar inom vattenförvaltning som numera inte endast är ett problem för utvecklingsländer, utan även här i Sverige. Hur arbetar vi nationellt med att säkerställa att de mänskliga rättigheterna till vatten och sanitet samt Agenda 2030 uppnås?
Starttid: 2018-07-03 14:00
Sluttid: 2018-07-03 15:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Afrikagrupperna, Fian, Framtidsjorden, Svalorna Indien Bangladesh, Latinamerikagrupperna, Jordens vänner
Beskrivning av eventet: I det globala livsmedelssystemet har makten över maten, från frö till butik, koncentrerats till ett fåtal transnationella företag. Hur behöver politiken förändras på såväl lokal, europeisk och global nivå för att utforma ett system där vi kan producera mat på ett sätt som håller i längden?
Starttid: 2018-07-03 14:00
Sluttid: 2018-07-03 14:45
Plats: Sjumastaren, restaurang, Skeppsbron 1
Arrangör: Växtbaserat Sverige
Beskrivning av eventet: En stor del av arbetet är inriktat på transportsektorn samtidigt som maten som produceras, äts och kastas i Sverige varje år står för ungefär en fjärdedel av det totala utsläppet av växthusgaser. Mat och dryck svarar för 33% av svenskarnas konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser. Varför ställer det nya klimatpolitiska ramverket inte konkreta krav på livsmedelsindustrin? Och hur kan offentlig sektor ställa relevanta krav i upphandlingar och vid inköp?
Starttid: 2018-07-03 15:00
Sluttid: 2018-07-03 16:00
Plats: Västsvenska Arenan, Strandvägen vid Kruttorget, H553
Arrangör: Västra Götalandsregionen
Beskrivning av eventet: Klarar Sverige att öka livsmedelsproduktionen samtidigt som miljö- och klimatmålen uppnås? Vilka är de viktigaste utmaningarna för framtidens livsmedelsförsörjning och vem ansvarar för att maten blir hållbart producerad? Ställer det offentliga rätt krav och klarar det privata att möta efterfrågan?
Starttid: 2018-07-03 15:00
Sluttid: 2018-07-03 16:50
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Sal B22
Arrangör: Ekobanken, Trialog Tankesmedja
Beskrivning av eventet: Vi utgår ifrån Världsnaturfondens rapport om miljösituationen i Östersjön och jordbrukets betydelse. Vi tar också upp alternativ för en hållbar livsmedelsproduktion, ekologiskt kretsloppsjordbruk och permakultur. Vi avslutar med ett samtal med företrädare för näringen, forskningen och politiken.
Starttid: 2018-07-03 15:30
Sluttid: 2018-07-03 16:15
Plats: Sjumastaren, restaurang, Skeppsbron 1
Arrangör: Växtbaserat Sverige
Beskrivning av eventet: Utvecklingen av nya, innovativa och hållbara livsmedel sker i stor utsträckning i företag som fokuserar på växtbaserade produkter. Detta segment växer kraftigt. Prioriteras rätt områden i forskningssatsningar?
Starttid: 2018-07-03 16:00
Sluttid: 2018-07-03 17:30
Plats: Vi zoomar in diskussionen om fake news, matmyter och ifrågasättande av etablerad kunskap på matområdet. Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake?
Arrangör: SLU Sveriges lantbruksuniversitet
Beskrivning av eventet: Vi zoomar in diskussionen om fake news, matmyter och ifrågasättande av etablerad kunskap på matområdet. Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake?
Starttid: 2018-07-04 08:00
Sluttid: 2018-07-04 08:50
Plats: S:t Hansgatan 18F/Trappgränd, Industriområdet
Arrangör: Industrin tar matchen, Livsmedelsindustrierna, Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna
Beskrivning av eventet: I Sverige befinner vi oss i egobubblan och tycker att vi får bättre liv utan förpackningar. I andra delar av världen betyder förpackning av mat skillnad mellan liv och död. Industrin diskuterar med forskare hur vi ska se på förpackningarnas roll när behovet av livsmedel ökar globalt.
Starttid: 2018-07-04 08:30
Sluttid: 2018-07-04 09:15
Plats: S:t Hans Café, S:t Hansplan 2
Arrangör: Kostministeriet
Beskrivning av eventet: Trots att dom flesta vet att grönsaker och frukt är bra för hälsan är genomsnittskonsumtionen fortfarande alldeles för låg i Sverige. Varför är det så? Vad är det som påverkar vårt frukt- och gröntätande och hur ska vi nå dom som kanske behöver det allra mest, de verkliga lågkonsumenterna?
Starttid: 2018-07-04 09:00
Sluttid: 2018-07-04 09:45
Plats: Aktuell Hållbarhet Arena, Gotlands museum, Strandgatan 14
Arrangör: Svenska Retursystem
Beskrivning av eventet: Maten vi äter står för en fjärdedel av vår påverkan på klimatet. Samtidigt kasseras hundratusentals ton funktionell mat på vägen från producent till konsument. Kan Foodtech och effektivare logistik vara lösningen för att nå FN:s globala mål för livsmedelsproduktion? Vad krävs av branschens aktörer?
Starttid: 2018-07-04 09:00
Sluttid: 2018-07-04 09:45
Plats: Strandvägen, H521
Arrangör: Världsnaturfonden WWF
Beskrivning av eventet: Vi befinner oss i skeendet ”den sjätte massutrotningen”, där djurarter och bestånd av djur går förlorade i högre takt än förut. Vad är kostnaden för mänskligheten när djur och natur försvinner? Vem ska ställas till svars? Har djur juridisk rätt till sitt existensberättigande? Case även från Sverige.
Starttid: 2018-07-04 09:00
Sluttid: 2018-07-04 10:00
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Källaren
Arrangör: DoubleCheck, Dialogmakarna
Beskrivning av eventet: Vad innehåller maten vi serverar? Var kommer den ifrån? Hur vet vi att vi serverar hållbart och hälsosamt?
Starttid: 2018-07-04 10:00
Sluttid: 2018-07-04 17:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott
Beskrivning av eventet: Kött och andra djurprodukter är för många inom träningsvärlden nödvändiga ingredienser i kostschemat. Här vill vi visa att det finns både djur- och miljövänligare alternativ, samt att vara vegan inte är något hinder för att träna hårt eller till och med tävla! Kom och få tips om hur du veganiserar din favoriträtt!
Starttid: 2018-07-04 10:00
Sluttid: 2018-07-04 10:45
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, Sal D24
Arrangör: Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm
Beskrivning av eventet: Vår höga köttkonsumtion orsakar allvarliga miljöproblem. Därför minskar en stor majoritet av Sveriges kommuner nu på köttet i sin måltidsverksamhet. Vegonorms förslag om att vända på köttnormen och ha vegomat som standard har föreslagits i flera kommuner.
Starttid: 2018-07-04 10:30
Sluttid: 2018-07-04 11:45
Plats: S:t Hans Café, S:t Hansplan 2, Skafferiet
Arrangör: Kronfågel
Beskrivning av eventet: Allt fler proteinalternativ fyller butikerna och idag finns både yoghurt och snacks med extra tillsats av protein. Men hur mycket protein behöver vi egentligen? Vad betalar konsumenten för några extra gram? Riktig mat eller tillskott – hur påverkar proteinvalet vår plånbok, hälsa och miljö?
Starttid: 2018-07-04 11:00
Sluttid: 2018-07-04 12:00
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, Sal D24
Arrangör: Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm
Beskrivning av eventet: Vi samtalar med organisationsföreträdare och forskare om hur vi kan ställa om svenskt jordbruk, så att vi kan få ut mest miljönytta ur lantbruket, samtidigt som vi ökar konkurrenskraften, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin.
Starttid: 2018-07-04 11:00
Sluttid: 2018-07-04 12:00
Plats: Talarplats, Donners plats
Arrangör: Feministiskt initiativ
Beskrivning av eventet: Vi lever idag i Sverige som om vi har 4,2 jordklot men vi har bara 1 (ett!). Vilka konsekvenser får det när vi ska ställa om? Är flygskatt och köttskatt bara början? Belastar vi klotet olika? Rik och fattig, man och kvinna, svart och vit? Ett samtal om hållbarhet och intersektionell miljö- och klimatpolitik.
Starttid: 2018-07-04 11:45
Sluttid: 2018-07-04 12:45
Plats: Kommendantsbacken 6, Rosa Gården
Arrangör: Projekt MatLust/Södertälje kommun
Beskrivning av eventet: Livsmedelskedjan är inte anpassad för nya, hållbara produkter framtagna av hungriga entreprenörer. Hur ändrar vi på det? Hur får vi ett större helhetstänk, där varje aktör har en större förståelse för den som kommer före och efter i kedjan? Hur smakar hållbar mat framtagen genom samverkan?
Starttid: 2018-07-04 12:00
Sluttid: 2018-07-04 13:00
Plats: Strandvägen, H521
Arrangör: Världsnaturfonden WWF
Beskrivning av eventet: En död yta två gånger Danmarks storlek breder ut sig på Östersjöns botten. Torsken minskar i antal och storlek. Vi tar tempen på Östersjön, visar ländernas åtgärder och hur havsplaneringen drivs. Vad lovar våra politiker att göra för att väcka liv i Östersjön? Vi diskuterar även trålförbud, torskfiskeförbud och övergödning med våra politiker. Baserat på WWF:s Baltic Sea Scorecard får vi en uppdatering om hur läget är för den sjuka patienten Östersjön och vad våra politiker har tänkt att sätta in för insatser. Vi får veta hur havsplaneringen drivs nu och framöver.
Starttid: 2018-07-04 12:15
Sluttid: 2018-07-04 13:00
Plats: Donners Brasserie, restaurang, Donners plats 3
Arrangör: Naturskyddsföreningen
Beskrivning av eventet: Konsumtionen av kött behöver minska för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål. Men vilka förutsättningar finns för att odla proteingrödor och producera vegetariska livsmedel i Sverige? Hur ser konkurrensvillkoren för vego ut, behöver de förbättras?
Starttid: 2018-07-04 13:15
Sluttid: 2018-07-04 13:55
Plats: Kommendantsbacken 6, Rosa Gården
Arrangör: Projekt MatLust/Södertälje kommun
Beskrivning av eventet:Marknaden skriker efter ekologisk och närproducerad mat och utbudet matchar inte efterfrågan. Hur kan kommuner och livsmedelsföretag samverka för att utveckla nya innovativa produkter och marknader? Hur kan den offentliga måltiden vara en språngbräda för att få fram framtida hälsosamma livsmedel?
Starttid: 2018-07-04 13:15
Sluttid: 2018-07-04 14:45
Plats: Hästgatan 12
Arrangör: SLU Sveriges lantbruksuniversitet
Beskrivning av eventet: Hur kan vi med hjälp av aktuell forskning bygga beredskapen på ett sätt som samtidigt skulle göra Sveriges livsmedelssystem mer hållbart? Utgångspunkten är att flera av de lösningar som föreslagits för att göra livsmedelssystemet mer hållbart för att klara stora utmaningar, även är en bra beredskapspolitik. Satsningen på stärkt beredskap kan därför, rätt utformad, samtidigt bidra till att göra jordbruket och resten av det svenska livsmedelssystemet mer resilient. Efterföljande mingel då kriskost serveras i trädgården.
Starttid: 2018-07-04 13:30
Sluttid: 2018-07-04 14:15
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Sal E35
Arrangör: Djurens Rätt, Svensk mat- och miljöinformation
Beskrivning av eventet: Vilken är den växtbaserade näringens roll i utvecklingen av svensk export, forskning och innovation? Varför behövs en särskild handlingsplan för växtbaserade livsmedel? Vad gör regeringen för att stödja utvecklingen av innovativa svenska växtbaserade livsmedelsföretag?
Starttid: 2018-07-04 14:15
Sluttid: 2018-07-04 14:55
Plats: Kommendantsbacken 6, Rosa Gården
Arrangör: Projekt MatLust/Södertälje kommun
Beskrivning av eventet: Hur gör man i praktiken för att kunna handla fler hållbara livsmedel både från lokala aktörer och helt nya hållbara produkter inom ramen för Lagen om offentlig upphandling och EU:s tuffa regler?
Starttid: 2018-07-04 14:45
Sluttid: 2018-07-04 15:30
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Sal E35
Arrangör: Djurens Rätt, Svensk mat- och miljöinformation
Beskrivning av eventet: Vego har blivit en framgångsbransch och försäljningen av vegetarisk mat och vegansk ökar kraftigt. Hur kan de svenska företag som producerar växtbaserade livsmedel bidra till livsmedelsstrategin? Hur främjar vi svensk export och innovation för växtbaserade livsmedel?
Starttid: 2018-07-04 15:00
Sluttid: 2018-07-04 16:00
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Kopparsalen
Arrangör: KRAV
Beskrivning av eventet: 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen i Sverige ska vara ekologisk 2030. Men hur når vi dit? Blir det inte väldigt dyrt? Och vad har en satsning på ekologisk mat med det övriga hållbarhetsarbetet i skolköken att göra?
Starttid: 2018-07-04 15:15
Sluttid: 2018-07-04 15:55
Plats: Kommendantsbacken 6, Rosa Gården
Arrangör: Projekt MatLust/Södertälje kommun
Beskrivning av eventet: Hur kan vi använda offentlig sektor för att ge framtida generationer smak för hållbar mat? Vad krävs för att gå från vision till handling? Hur skapas förutsättningar i praktiken – från gemensam vision till operativt arbete och nöjda elever?
Starttid: 2018-07-04 16:00
Sluttid: 2018-07-04 17:00
Plats: Aftonbladets tält, Cramérgatan
Arrangör: Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Djurens Rätt, Fores, PUSH Sverige, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, CarbonCloud
Beskrivning av eventet: Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Djurens Rätt, Fores, PUSH Sverige, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm och CarbonCloud samtalar om matens klimatpåverkan och belönar den almedalsarrangör som har jobbat bäst med klimatsmart mat under veckan.
Starttid: 2018-07-04 16:30
Sluttid: 2018-07-04 17:30
Plats: Västsvenska Arenan, Strandvägen vid Kruttorget, H553
Arrangör: Chalmers
Beskrivning av eventet: Maten vi äter har stor påverkan på både klimatet, miljön och vår egen hälsa. Vilken mat bör vi välja för att både planeten och vi själva ska må bra? Hur väl rimmar det med spaningar kring framtidens matvanor? Och hur får vi bäst folk att välja klokt?
Starttid: 2018-07-05 10:00
Sluttid: 2018-07-05 17:00
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Arrangör: Jävligt Gott
Beskrivning av eventet: Vegetarisk mat står kvar på förstaplats som trendigaste maträtt sedan i fjol, 1/4 planerar att minska sin köttkonsumtion och hela 43 % äter vego minst en dag i veckan, enligt nya rapporter som kartlägger svenskarnas matvanor. Så varför är det fortfarande provocerande att vara vegan i vissa sammanhang?
Starttid: 2018-07-05 12:00
Sluttid: 2018-07-05 12:55
Plats: Donners Brasserie, restaurang, Donners plats 3
Arrangör: Naturskyddsföreningen
Beskrivning av eventet: Miljöprocesserna som styr jordens stabilitet, de så kallade planetära gränserna överskrids nu. Vi människor tär hårt på jordens resurser och konsekvenserna kan bli stora. Med begreppet ”sjätte massutdöendet” som utgångspunkt, zoomar vi in på Sverige och utmaningarna för den biologiska mångfalden.
Starttid: 2018-07-05 13:15
Sluttid: 2018-07-05 14:00
Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, E22
Arrangör: Östersjödagarna, Fazer, Baltic Sea Action Group
Beskrivning av eventet: Råvaran fosfor är överlägsen som växtnäring för all odling. Fosfor som den brukas idag är den främsta orsaken till övergödningsproblematiken. För att säkerställa de stora vinsterna med återbruk av fosfor krävs både en kraftsamling och samverkan mellan politiken, näringslivet och forskarvärlden.
Starttid: 2018-07-05 13:30
Sluttid: 2018-07-05 14:30
Plats: F-huset, Uppsala universitet, Skeppsbron 24, Sal F14
Arrangör: SIPRI, FN:s World Food Programmes nordiska kontor
Beskrivning av eventet: Hunger driver konflikter då de bidrar till tvister om mark, boskap och andra tillgångar. Otrygg livsmedelsförsörjning och ojämlik tillgång till land och resurser skapar en känsla av hopplöshet och kan bli en grogrund för våld och konflikt. Höga livsmedelspriser späder på redan existerade spänningar och konflikter. För att avskaffa hunger behöver världens konflikter få ett slut. Samtidigt måste vägen mot en fredligare värld utarbetas med ett tydligt perspektiv på livsmedelsförsörjning.
Starttid: 2018-07-05 15:00
Sluttid: 2018-07-05 15:45
Plats: Donnersgatan 6
Arrangör: Swedish International Agricultural Network Initiative, FN Livsmedelsprogram WFP
Beskrivning av eventet: Enligt FN lider var tredje person i världen av felnäring; samtidigt som 815 miljoner människor lider av hunger. 1/3 av hushållens klimatpåverkan kommer från maten; vad vi producerar och äter har stor betydelse för klimatet. För att nå FNs globala mål Ingen hunger 2030 krävs samarbete och innovation.

Mat