Tidigare vinnare

Utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat 2018 gick till Södertälje kommun med projektet Matlust, för sitt helhetstänk kring matens klimatpåverkan.

Med främst växtbaserad mat och med fokus på närproducerade och ekologiska ingredienser har vinnaren på ett inspirerande sätt kommunicerat hur man kan äta för planetens bästa. Vinnaren har även använt sig av mat som annars skulle slängas, så kallad ”fulmat”, samt valt att helt skippa engångsartiklar. Det är med glädje vi presenterar årets vinnare i Almedalens klimatsmartaste mat: Södertälje kommun och projektet Matlust!

Prisutdelning: Almedalens klimatsmartaste mat
Prisutdelning i Aftonbladets tält. Från vänster: Alexandra Davidsson, generalsekreterare, Medveten Konsumtion (arrangör), Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation (arrangör), Gustaf Johansson, Jävligt Gott (finalist), Sara Jervfors, kostchef i Södertälje och Gnesta och projektchef för MatLust (vinnare).

Prisutdelning: Almedalens klimatsmartaste mat
Priset mottogs av Sara Jervfors, kostchef i Södertälje och Gnesta och projektchef för MatLust.

2017

Utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat delades ut första gången 2017, då under namnet Almedalens grönaste käk. Vinnaren 2017 var Aftonbladet, för satsningen på helt växtbaserad mat under Almedalsveckan.

Aftonbladet har genomfört en vegoresa under åren och bjöd 2017 Almedalsbesökarna på vegansk frukost och korv. Deras mingel under onsdagskvällen var för första gången helt växtbaserat med mat av kändiskocken Maximillian Lundin. Aftonbladet visar hur arrangörer i praktiken kan göra skillnad för klimatet genom den mat som serveras under veckan.

Läs mer på Aftonbladets blogg

Prisutdelning: Almedalens grönaste käk
Prisutdelning i Aftonbladets tält. Från vänster: Mattias Goldmann, vd, Fores (arrangör), Dan Ferna, Aftonbladet (vinnare), Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation (arrangör), Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt (arrangör).